JLL Sao Paulo

From cubicles to shared desks: A Sao Paulo workplace transformation

After 19 years in Brazil—and more than 15 years spent in the same building in Sao Paulo—JLL Brazil desperately needed a space upgrade. Over the course of a decade, we had grown (in size and style) into a company that was quite different from the one that signed the lease, and the office no longer suited our needs.

Faced with overcrowded employees, inefficient workspaces and a wildly outdated design, clearly it was time to make some major changes in order to boost productivity and promote more collaboration.

The new space

01

Lobby / Reception

The new office brings all 220 employees across 13 business lines together on one floor. We have access to more types of space and the flexibility to shift location based on the day or the task at hand. From the person who works best at their desk all day to the one who prefers to move throughout the space and work in different settings—we are now able to accommodate all work styles through smarter layout and more collaboration.

02

Collaboration space

03

A lounge

04

Our workspace

Why expand now

To provide employees with the space to work how, where and with whom they want

Along with poor collaboration spots and an outdated style, we had a lot of unused space. An occupancy study determined that while some employees like engineers are always at their desks, others, like brokers, were out of their seats as much as 70% of the time. Even when they were in the office, it was in and out of meetings—all of which had to take place in the only five client rooms available.

In 2011, we found marginal relief in a temporary space on another floor. But it still wasn’t collaborative or flexible. In 2015, after employee surveys, workplace planning and a five-month build-out, our Sao Paulo team moved into a well-lit floor in the Sao Paulo Corporate towers—the only LEED platinum certified building in Brazil—fully designed and implemented by Tétris Design & Build, a JLL company. We now occupy an entire floor, where employees finally have the space to work how, where and with whom they want.

How we did it

A smarter layout

The new workspace is arranged in “neighborhoods”—13 total; one per business line—where employees sit in bench-style seating with colleagues from their department. Groups who often work together, like project management and transactions, are in nearby neighborhoods, but boundaries are loose. People can work in a different neighborhood for an hour, a day or even a month if they’re collaborating on a project.

Shared desks promote flexibility

There are 240 seats in the new space—20 more than employees—but the space can fit 300 people through remote work and collaboration. Workstations are completely unassigned to encourage flexibility between neighborhoods, but because each department has a home, employees maintain a sense of stability.

Free space to work as you please

Within each neighborhood are multiple seating options away from the workstations. Employees can migrate to a couple of couches or gather around a high-top table to work alone or in groups without booking a room or bothering their neighbors.

Ample internal rooms

One of the most welcome features of the new office is ample internal meeting space. Client rooms are now strictly reserved for external meetings, while employees can choose from multiple small rooms when they need a space to meet. And they’re arranged on the interior of the floor, so workstations on the periphery enjoy the most sunlight.

Building out Sao Paulo Corporate towers

Our goal for our new office was to create a workplace that meets the needs

of a modern workforce, helps us operate with maximum productivity and sets the stage for a profitable future.

One floor

We now occupy an entire floor within the Sao Paulo Corporate towers.

220 employees

The new office brings all 220 employees across 13 business lines together. The workspace is arranged in “neighborhoods” where employees sit in bench-style seating with colleagues from their department.

Five months

After employee surveys, workplace planning and a five-month build out, we moved into a well-lit floor in the Sao Paulo Corporate towers, fully designed and implemented by Tétris Design & Build, a JLL company.

Building out Sao Paulo Corporate towers

Our goal for our new office was to create a workplace that meets the needs

of a modern workforce, helps us operate with maximum productivity and sets the stage for a profitable future.

LEED Platinum

Sao Paulo Corporate towers is the only LEED platinum certified building in all of Brazil.

Aha moments

Coming into the office is actually cool

Though employees have the technology to work from anywhere, there’s a newfound incentive to come into the office. There’s been greater synergy and better communication between business lines. Employees report better work-life balance and more consideration for their health and well-being.

So that’s where you sit

No more guessing who sits in that area? or where can I find finance?

Visual markers labeled each neighborhood through the first few months of transition so employees could easily identify departments and work more closely. And as part of their change management initiative, everyone received a map of the neighborhoods and collaborative spaces so they could always find their way home.

Now open for lunch!

Since Sao Paulo Corporate Towers is located in a very congested area, restaurants are often times packed during the lunch hour. We now have our own self-service cafeteria called Hard Work Café where we can buy food, snacks and beverages. Staying within the building for lunch allows employees to engage more with one another, while saving time.

 
Never miss an update from Office Renew.
Build a better workplace with new tips delivered straight to your inbox each week.